....sori byk2 lerr....bab masak2 nii....aku main campak2 jerr...tu ler pasal tulis resepi pon sempoi glerr....hehe....
....kali ni, beli tulang rusuk n daging tetel utk wat singgang...biasenyer aku rebus tulang rusuk n daging tetel ni dlm periuk besar sampai lembut....then, amik sebahagian utk masak....selebihnyer tggl jer la dlm periuk tuuu....ni, semlmnyer menu.....sumer pakat bertambah jer mkn....menu ringkas n super duper delicious....
Bahan 2:
- tulang rusuk/daging tetel/daging lembu
- bwg merah (3,4 biji), bwg putih (2,3 biji)
- cili giling ,cili padi (kalu suker pedas, letak ler byk2....hihi)
- biji ketumbar (aku suker letak byk benda alah nii....)
- lengkuas (dihiris ~byk gak aku letak lengkuas niiii...)
- asam keping
- gula melaka
- garam (kalu nk letak ler....sbb stok daging pon dh letak garam)
- budu (kalu x cukup masin, letak budu jer....bertambah2 sedapnyer....hehe)
Cara 1: kalu guna daging lembu biase
- daging dipotong ikut citarase masing2
- bwg merah, bwg putih, ketumbar dikisar kasar...jgn letak air...then gaulkan ngn daging....letak garam skali...perap jap...
- then, masukkan daging yg diperap ke dlm periuk, masukkan air...masak hingga daging lembut...
- sambil2 tuuu...masukkan asam keping, hirisan lengkuas, cili padi yg diketuk, gula melaka n budu....kalu krg masin, tambah budu jerr....
- mmmm...sesuaikan rasenyerr...
Cara 2: kalu guna tulang rusuk n daging tetel
- tulang rusuk n daging tetel direbus sehingga empuk...masukkan garam...bila daging empuk, hiris kecik2, senang nk mkn nnt...
- bwg merah, bwg putih, ketumbar dikisar kasar...jgn letak air...
- masukkan air rebusan daging ke dlm periuk yg lain (kalu x nk wat singgang sumer skali ler)... then,masukkan bhn yg telah dikisar...
- masukkan hirisan daging...sambil2 tuuu...masukkan asam keping, hirisan lengkuas, cili kisar, cili padi yg diketuk, gula melaka n budu....
- mmmm...sesuaikan rasenyerr......sedap gler, tekak aku lerr...hehe......
No comments:
Post a Comment