Sunday, November 25, 2012

~ Jom Masak :: Singgang Daging Klate ~

....mmg febret aku singgang daging niii...biasa org wat time raya korban laaa...pas sembelih lembu...kan ader masak2 utk jamuan...time tu laaa....pastu guna daging2 yg berurat, berlemak...bkn daging cantik2 laaa....yg bertulang pon ok gak....

....sori byk2 lerr....bab masak2 nii....aku main campak2 jerr...tu ler pasal tulis resepi pon sempoi glerr....hehe....

....kali ni, beli tulang rusuk n daging tetel utk wat singgang...biasenyer aku rebus tulang rusuk n daging tetel ni dlm periuk besar sampai lembut....then, amik sebahagian utk masak....selebihnyer tggl jer la dlm periuk tuuu....ni, semlmnyer menu.....sumer pakat bertambah jer mkn....menu ringkas n super duper delicious....



Bahan 2:
  • tulang rusuk/daging tetel/daging lembu
  • bwg merah (3,4 biji), bwg putih (2,3 biji)
  • cili giling ,cili padi (kalu suker pedas, letak ler byk2....hihi)
  • biji ketumbar (aku suker letak byk benda alah nii....)
  • lengkuas (dihiris ~byk gak aku letak lengkuas niiii...)
  • asam keping
  • gula melaka
  • garam (kalu nk letak ler....sbb stok daging pon dh letak garam)
  • budu (kalu x cukup masin, letak budu jer....bertambah2 sedapnyer....hehe)


Cara 1: kalu guna daging lembu biase
  • daging dipotong ikut citarase masing2
  • bwg merah, bwg putih, ketumbar dikisar kasar...jgn letak air...then gaulkan ngn daging....letak garam skali...perap jap...
  • then, masukkan daging yg diperap ke dlm periuk, masukkan air...masak hingga daging lembut...
  • sambil2 tuuu...masukkan asam keping, hirisan lengkuas, cili padi yg diketuk, gula melaka n budu....kalu krg masin, tambah budu jerr....
  • mmmm...sesuaikan rasenyerr...


Cara 2: kalu guna tulang rusuk n daging tetel
  • tulang rusuk n daging tetel direbus sehingga empuk...masukkan garam...bila daging empuk, hiris kecik2, senang nk mkn nnt...
  • bwg merah, bwg putih, ketumbar dikisar kasar...jgn letak air...

  • masukkan air rebusan daging ke dlm periuk yg lain (kalu x nk wat singgang sumer skali ler)... then,masukkan bhn yg telah dikisar...
  • masukkan hirisan daging...sambil2 tuuu...masukkan asam keping, hirisan lengkuas, cili kisar, cili padi yg diketuk, gula melaka n budu....

  • mmmm...sesuaikan rasenyerr......sedap gler, tekak aku lerr...hehe......
Photobucket

No comments:

Post a Comment