Sunday, November 25, 2012

~ Jom Masak :: Bihun Sup Daging ~

....kalu smlm wat singgang daging, ari ni sure wat bihun sup....mmg dh jd kebiasaan...ni, balance stok daging smlm lerr....


Bahan-bahan :
  • tulang rusuk / daging tetel
  • bawang merah(3,4 biji), bwh putih(2,3 biji), halia dimayang halus
  • biji ketumbar, jintan manis, jintan putih
  • cengkih, bunga lawang, buah pelaga n kayu manis
  • rempah sup adabi
  • garam secukup rase


Bahan tambahan (optional)
  • kek ikan, tauhu, bebola ikan  (digoreng n dihiris nipis)
  • ulam ~ tauge (dibuang ekor), daun sup, daun bwg... 


Cara :
  • masukkan tulang rusuk/daging tetel ke dlm periuk...rebus sehingga empuk...then, daging dihiris kecil2...
  • goreng bhn2 yg dimayang halus, masukkan cengkih, bunga lawang, buah pelaga n kayu manis...biar kekuningan...
  • kisar ketumbar, jintan manis n jintan putih (aku suker wat cam gini...lbh sedap), then masukkan ke dlm bhn2 yg digoreng td....grg sekejap...jaga api...jgn smpai hangus...then masukkan sedikit stok daging....masukkan rempah sup adabi....
  • then, curahkan ke dlm periuk air rebusan daging....masukkan garam, sesuaikan rasenyer


Bahan utk sambal kicap :
  • cili padi, bwg putih, kicap (aku pakai kicap lemak manis adabi) n garam
  • tumbuk cili padi n bwg putih hingga lumat, masukkan garam n kicap...siap....



Photobucket

No comments:

Post a Comment