Bahan-bahan :
- tulang rusuk / daging tetel
- bawang merah(3,4 biji), bwh putih(2,3 biji), halia dimayang halus
- biji ketumbar, jintan manis, jintan putih
- cengkih, bunga lawang, buah pelaga n kayu manis
- rempah sup adabi
- garam secukup rase
Bahan tambahan (optional)
- kek ikan, tauhu, bebola ikan (digoreng n dihiris nipis)
- ulam ~ tauge (dibuang ekor), daun sup, daun bwg...
Cara :
- masukkan tulang rusuk/daging tetel ke dlm periuk...rebus sehingga empuk...then, daging dihiris kecil2...
- goreng bhn2 yg dimayang halus, masukkan cengkih, bunga lawang, buah pelaga n kayu manis...biar kekuningan...
- kisar ketumbar, jintan manis n jintan putih (aku suker wat cam gini...lbh sedap), then masukkan ke dlm bhn2 yg digoreng td....grg sekejap...jaga api...jgn smpai hangus...then masukkan sedikit stok daging....masukkan rempah sup adabi....
- then, curahkan ke dlm periuk air rebusan daging....masukkan garam, sesuaikan rasenyer
Bahan utk sambal kicap :
- cili padi, bwg putih, kicap (aku pakai kicap lemak manis adabi) n garam
- tumbuk cili padi n bwg putih hingga lumat, masukkan garam n kicap...siap....
No comments:
Post a Comment